DAN PLANETA ZEMLJE

on .

Veliko HVALA našoj djeci iz Vrtićne skupine 1 koja su malim koracima i jednostavnim zamislima još jednom dali  potvrdu da se trud i rad isplate!

VRTIĆNA   SKUPINA   1
Odgajateljice  Ana D. i Đorđa K.

Prošli tjedan smo u našoj skupini obilježili Dan planeta Zemlje. Poticaji za aktivnosti su bili časopisi o planeti Zemlji, video prezentacija o Zemlji, globus, te razgovor o tome kakva je naša planeta na kojoj živimo, što se sve nalazi na njoj te kako joj mi možemo pomoći. Djeca su bila potaknuta za sve aktivnosti koje su slijedile. Naučili smo recitaciju "Mali čuvari velike Zemlje", crtali smo našu planetu, promatrali globus, usvajali nove pojmove kao što su kontinenti, oceani te imena istih, zajedno smo napravili plakat o Zemlji na kojem smo zabilježili neke zanimljivosti o planeti i pravila za očuvanje prirode ( štedi vodu, gasi svijetlo, recikliraj, bacaj smeće u spremnike, dijeli stvari, spremaj ostatke hrane.). Također smo pjevali pjesmicu "Planeta Zemlja", izradili udaraljke i šuškalice od prirodnih i recikliranih materijala, te uz pjesmicu vježbali držati ritam sa našim novim glazbalima. Kao poklon planeti Zemlji smo posadili cvijeće. Djeca su sudjelovala sa velikim zadovoljstvom i zainteresiranošću u svakom koraku procesa sadnje, te su kroz praktične aktivnosti spoznala zašto je važno čuvati cvijeće i prirodu, što je sve potrebno biljkama da rastu i razvijaju se, kao i postupak sadnje.

Cilj ovih aktivnosti bio je razvijanje svijesti o važnosti očuvanja naše Zemlje, potaknuti ekološko osvještavanje djece, pružiti djeci zadovoljstvo u samostalnom izvođenju aktivnosti, razvijati finu motoriku, proširiti rječnik novim pojmovima, poticati interes za glazbeno izražavanje, učiti djecu ritmu i tempu, omogućiti kreativnost kroz izradu glazbala od recikliranog materijala te poticati izražavanje i stvaranje glazbe plesnim pokretima.