Jesen u dječjem vrtiću Mrvica

on .

Nakon dugog i toplog ljeta krenule su vremenske promjene. Utihnuli su cvrčci, sada se čuje fijuk vjetra praćen raznobojnim lišćem u nekom svom jesenskom plesu. Naši najmlađi pod vodstvom odgajatelja proučavali su razne jesenske osobitosti, pojave i plodove kroz likovne tehnike, eksperimente, kulinarske pothvate i priče.


Tako su djeca u vrtićnoj skupini 2 poslušala priču „Juha od bundeve“ te napravila juhu od bundeve i sami! Sjmenke bundeve poslužile su za brojenje.. Fino i korisno.
U vrtićkoj skupini 3 jesen se istražila iz znanstvenog kuta. Pomnim proučavanjem građe jesenjeg lišća djeca su uočila oblike, žile, strukture te doživljeno prenijela na papir. Jesenja kiša također nije prošla neopaženo, uz malo pjene za brijanje, kapaljke, teglice i boju mali istraživači proučavali su prolaz „kiše“ kroz oblake i odlično se zabavili.
Vrtićna skupina 4 istražila je kako od sjemenke nastane kruh? Vizualnim i taktilnim aktivnostima usvajali su informacije o raznim vrstama sjemenki i kruha, procesu izrade kruha te vježbali matematičke i kategorizacijske vještine. Nakon likovnih prikaza raznih pekarskih proizvoda djeca su jako ogladnila te odlučila izmijesiti svoj kruh.. najdraži dio, svi su se složili, je naravno degustacija 😊

I u vrtićnoj skupini 1 zamirisali su domaći krušćići. Različitim jesenskim plodovima vježbalo se nizanje, fina motorika, brojanje, a otiscima raznog lišća djeca su stvorila svoje unikatne prikaze jeseni.
U sobu vrtićke skupine 7, osim likovnih jesenskih radova, uselili su i mali šumski ježići koje su sama izradila djeca.

Naši jasličari posebno su uživali u jesenskim aktivnostima. Boje nema gdje nije bilo, a šare njihovih lišća i likovnih uradaka pokazali su šarenu i razigranu stranu jeseni. Ipak, još nešto drugo pamtiti će dugo, brašno, voda i pregačice oduševili su naše male  pekare i pekarice!